maandag 30 november 2009

Hoe zweetvlekken uit je kleren verwijderen

zweetvlek verwijderen zweten
Het hoort nu eenmaal bij Hyperhidrose (overmatig zweten). Als je last hebt van overmatig zweten, heb je vast ook vaak last van een aantal hardnekkige zweetvlekken op je lichte kleding.

Ik herinner me dat mijn okselzweetvlekken (okselvijvers…) zo erg waren, dan ik nieuwe t-shirts aan de lopende band kocht, alsof het wegwerpkleren waren. Dit voelde ik zeker in mijn portemonnee.
Misschien weet je wel wat ik bedoel. Je krijgt deze gele vlekken rond je oksels op je kleren en met een gewoon wasmiddel en in een normale wasbeurt blijken ze alleen maar wat te vervagen maar zeker niet te verdwijnen..

Als je dat herkent weet je vast al dat de meeste zweetvlekken te hardnekkig zijn om weg te wassen met op de reguliere weg.

Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik zo veel verzoeken heb gekregen van lezers die willen weten hoe ze zweetvlekken uit hun kleren kunnen wassen.

U vraagt, wij draaien. Hier zal ik een overzicht van de meest effectieve manieren om je t-shirts weer als nieuw te krijgen en wat geld uit te sparen op je kledij.

Dus, laten we beginnen met de eerste methode om vlekken van overmatig zweten weg te krijgen.


1. Zweetvlekken verwijderen met het juiste detergent


Gebruik van vloeibaar wasmiddel met ofwel zuurstofrijke ingrediënten of degene die de meeste vlekken op basis van eiwitten verwijderen en breng ze direct aan op de zweetvlekken. Dan wrijf je het wasmiddel met je vingers voorzichtig diep in de vezels ter dekking van de gehele vlek. Laat het ongeveer een half uur indringen in het materiaal. Was daarna in de machine zoals je normaal zou doen.


2. Zweetvlekken verwijderen met waterstofperoxide


Dit werkt alleen voor witte kledingstukken. Waterstofperoxide breekt het eiwitresidu van de zweetvlekken. De resultaten? Waterstofperoxide houdt de onderarmen van witte kleren voor een lange tijd wit zonder de donkere of geelachtige vlekken van het okselzweet.

Zo ga je te werk.

Week de vlek in een half en half mengsel van water en waterstofperoxide voor een half uur. Daarna was je het uit met koud water en laat je hemd of t-shirt drogen. Als de zweetvlek nog zichtbaar is, herhaal dan de behandeling met hogere concentraties van waterstofperoxide.

Ik hou van deze behandeling, omdat de waterstofperoxide die rare textuur die zweet vlekken kan aan uw kleding kunnen geven voorkomt.


3. Zweetvlekken verwijderen met zuiveringzout (sodium bicarbonaat)


Zuiveringszout is de oplossing der oplossingen voor zweetvlekken! Ja, het werkt en ja, net als al de andere methodes heb ik ze ook echt uitgetest.
Zo ga je te werk om je eigen zweetvlekken weg te werken met bicarbonaat. Meng een beetje zuiveringszout met water tot je een dikke pasta hebt. Maak dan gebruik van een tandenborstel om voorzichtig de pasta in de zweetvlekken op je kleding aan te brengen.

Laat de pasta op de vlek gedurende 20 minuten verzadigen, spoel het uit met koud water en gooi je kledingstuk in de was op een koude cyclus met een zuurstofreinigingsmiddel.

Opgelet, soms laat het bicarbonaat een residu op je kleding achter na de eerste wascyclus dus proberen om deze behandeling over te slaan voor lichte kleding.


4. Zweetvlekken verwijderen met zonlicht en water


Deze bouwt voort op tip 1, het kiezen van een detergent met zuurstofrijk ingrediënten.
Deze oplossing vereist een zonnige dag, dus het is niet altijd een alternatief. Als de zon wil meewerken doe je het volgende.
Na het aanbrengen van je goedgekeurde detergent (of waterstofperoxide) op de zweetvlekken, leg je je kleding in de zon. Je kunt ze ook buiten ophangen.

Houd de vlek nat door te besproeien met water. Als het vocht verdampt, zal de vlek mee verdampen! Na 3 of 4 uur met tussenpozen (ja, dit is een beetje een karwei), gooi je het kledingstuk in de was op een koude water cyclus. Was het uit en draag je perfect onbevlekte outfit.


5. Zweetvlekken verwijderen met witte azijn


Witte azijn doet wonderen op gekleurde kleding met vlekken van zweet. Echt, het is de eerste behandeling die je moet proberen als je probeert om zweetvlekken te verwijderen van iets anders dan witte of gebroken witte kleding.

Meng twee kopjes water en vier eetlepels witte azijn. Het is voldoende verdund om de kleuren te beschermen en geconcentreerd genoeg om te werken.

Breng de verdunde witte azijn direct aan op de zweetvlekken vóór het wassen om alle zweetgeur te doden, en veranderingen in de textuur van kleding te voorkomen en de levendige kleuren behouden.
Pas deze tips toe en je zweetvlekken verdwijnen voortaan als sneeuw voor de zon. Veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.