maandag 30 november 2009

Overmatig zweten van het hoofd en het haar

Zweten is normaal en gezond. Het is normaal dat je vooral zweet als het warm is, als je een fysieke inspanning levert of een vorm van emotionele stress of angst ervaart. Alle bovenstaande redenen rechtvaardigen je zweten tot een bepaald maximum.

Voor de meeste mensen is zweten niets meer dan een beetje irriterend vanwege de vlekken op de kleding en de geur. Voor anderen is zweten misschien niet zo'n klein probleem. Dit geldt voor mensen die geconfronteerd met het probleem van overmatig zweten vooral op lichaamsdelen zoals de handen, de oksels en het overmatig zweten van het hoofd en haar.

Mensen die overmatig zweten moeten afrekenen met heel wat schaamte in hun dagelijks functioneren. Wie overmatig zweet in de oksels, op het hoofd en het haar of via de handpalmen ondervindt vaak heel wat moeilijkheden om normaal door het leven te gaan.

Zweten is een complex verschijnsel. Een onbalans in het lichaam van hormonen of de gezondheid zal leiden tot overmatig zweten. Er zijn vier belangrijke redenen geĆÆdentificeerd als de redenen voor overmatig zweten, te weten;
Obesitas;
Ernstig gezondheidsproblemen
De Menopauze;
De puberteit of een hormonale onbalans.

Obesitas is tegenwoordig steeds vaker een van de belangrijkste factoren waardoor mensen overmatig zweten. De metabole activiteit van zwaarlijvige mensen is de oorzaak van hun overvloedig zweten.

Als iemand met een gemiddeld gewicht zonder aanwijsbare reden plost hevig begint te zweten, kun je dit best niet zomaar negeren. Een algemene gezondheidscontrole bij je arts is aangewezen om het probleem tijdig te behandelen.

De menopauze is nog een tweede oorzaak van overmatig zweten. Het hormonale evenwicht is verstoord en dit veroorzaakt hevig zweten.

Puberteit kan ook leiden tot onophoudelijk zweten. Dit gebeurt op de leeftijd van ongeveer 13-14 jaar wanneer de hormonen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling.

Wat zijn de emotionele gevolgen van overmatig zweten op een persoon? Overmatig transpireren veroorzaakt verlegenheid bij mensen die eraan lijden. Een persoon die overmatig zweet op de handpalmen voelt zich beschaamd om handen te schudden met mensen, omdat zijn handpalmen altijd nat zijn.

Een persoon die overmatig zweet in de oksels vindt het vervelend wanneer het zweet vlekken op zijn kleding maakt en is zich ook heel bewust van de zweetgeur die hij met zich meedraagt.

Personen die lijden aan overmatig zweten van het hoofd en het haar hebben vaak zweet druppels in het gezicht en de nek. Het hoofdhaar is ook constant vettig en geeft soms een onverzorgde indruk. Wie overmatig zweet aan het hoofd en het haar vindt meer vuil in zijn haar dan ooit tevoren. Dit kan leiden tot onnatuurlijke haaruitval die de situatie nog meer zal compliceren.

Overmatig zweten van het hoofd en het haar maakt het leven van een persoon ellendig. Hij zal te maken krijgen met zweet dat druipt over de zijkanten van zijn gezicht.

Een ander probleem met mensen die lijden aan overmatig transpireren is constant gevoel van uitputting. Dit gebeurt omdat de vloeistoffen in het lichaam van deze persoon de hele tijd uitgeput raken.

Om het probleem van overmatig zweten te behandelen raadpleegt u best een arts of een dermatoloog, afhankelijk van de diagnose en de reden waarom u zo overmatig zweet.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.