woensdag 2 december 2009

Excessief zweten: oorzaken en behandeling

Overmatig zweten, wetenschappelijk ook bekend als hyperhidrose, is een aandoening waarbij iemands zweetklieren overmatig veel zweet produceren in bepaalde delen van het lichaam. Deze aandoening wordt gekenmerkt door overmatig zweten in de oksels, handen, voetzolen, en zweten zelfs bij aangenaam weer. Okselzweten of axillaire hyperhidrose zoals het is genoemd, komt veel voor bij hyperhidrosepaiënten.

Deze aandoening zorgt ervoor dat de hypothalamus van de hersenen de zenuwen stimuleert om overmatig te transpireren te produceren in de oksels. Deze zenuwen stimuleren dan de zweetklieren om abnormaal veel te transpireren.

Oorzaken van overmatig zweten


Overmatig zweten, zoals eerder uitgelegd, is over het algemeen toegeschreven aan abnormaal functionerende zweetklieren. De fundamentele oorzaken hiervan zijn echter nog onbekend en zijn nog steeds een mysterie. Meer dan één persoon op de honderd lijdt aan een vorm van hyperhidrosis, hoewel de ernst kan variëren. Mensen die lijden aan deze stoornis doen dit over het algemeen vanaf de kindertijd, maar het kan meer worden uitgesproken tijdens de adolescentie. Angst en nervositeit veroorzaakt ook overmatig zweten. Er zijn ook bepaalde andere ziekten, bijvoorbeeld hyperthyreoïdie en een aantal psychiatrische ziekten die hyperhidrosis triggeren. Er bestaan echter behandelingen voor deze aandoening en deze behandelingen kunnen zowel medisch of niet-medisch zijn.

Symptomen van overmatig zweten


De symptomen van overmatig zweten zijn over het algemeen gemakkelijk te herkennen, afhankelijk van welk lichaamsdeel beïnvloed wordt. Vanzelfsprekend is veel zweten in bepaalde regio's het belangrijkste symptoom, maar het kan variëren met de verschillende lichaamsdelen. Er zijn een paar fundamentele regio's die gemeenschappelijk zijn voor overmatige transpiratieproblemen, met name de oksels, het gezicht, de handpalmen en de voetzolen.

1. Overmatig zweten onder de armen of de oksels kan leiden tot verlegenheid en ongemak, en zelfs optreden wanneer het weer verre van warm is. Dit soort hyperhidrose is ook problematisch omdat het zweet zou een vlek en een kring van zout op de kleding maakt.
2. Overmatig zweten in het gezicht of gezichtshyperhidrose wordt over het algemeen herkend aan de grote kralen van zweet die neerdalen langs het gezicht en de nek. Zulke mensen worden vaak verkeerdelijk verdacht te lijden aan angst of nervositeit.
3. Hyperhidrose of overmatig zweten van de handen en de voeten wordt gekenmerkt doordat de respectievelijke regio's meestal extreem nat zijn. In de meest ernstige gevallen druipt het zweet van de handen of voeren.

Behandeling


Hyperhidrose is goed te behandelen. Er bestaat een groot aantal remedies, variërend van eenvoudige tot moeilijke en van tijdelijke tot permanente. Medicatie is een optie: het gebruik van anticholinerge drugs zou de hoeveelheid zweet die een persoon die lijdt aan overmatig zweten produceert, verminderen. Men kan het probleem ook therapeutisch aanpakken en met behulp van antitranspiratiemiddelen. Deze stoffen bevatten aluminiumchloride waardoor het zweten sterk afneemt of zelfs stopt. Een laatste maar erg drastisch redmiddel is chirurgie. In dit proces worden de zweetklieren weggesneden om en einde te maken aan het overmatig zweten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.